Handletteren is als het ware een moderne variant van kalligrafie. Op dit moment zie je handlettering of een vorm daarvan steeds vaker terugkomen in het dagelijks leven. Denk maar eens aan de logo’s van hippe winkels, bordjes in huis met spreuken erop en andere decoratie voor in huis met woorden of teksten erop geletterd.
Het leuke aan handletteren is dat je helemaal vrij bent in je ontwerp. Of je nu liever strakke, moderne letters maak, sierlijke klassieke letters, of misschien wel een fantasieletter, alles is in feite mogelijk en je kunt je creativiteit de vrije loop laten. Je kunt er daarnaast voor kiezen om enkel de letters te ontwerpen die je nodig hebt voor een bepaald woord of een bepaalde zin, maar je kunt natuurlijk ook beslissen om eerst een volledig alfabet en eventueel de numerieke karakters te ontwerpen. Wanneer je dit doet, kun je het zelfontworpen lettertype in de toekomst desgewenst nog vaker gebruiken voor andere ontwerpen.
Er zijn tegenwoordig talloze boeken te koop waarmee je heel gemakkelijk de basisbeginselen van handlettering kunt leren. Ook op internet zijn natuurlijk allerhande tutorials te vinden, zowel in filmformaat als in woord en geschrift. Nieuwsgierig geworden? We zullen je in dit artikel alvast een aantal basisprincipes over handletteren uit de doeken doen.
Benodigdheden
Net zoals bij elke hobby of kunstvorm heb je om te beginnen met handletteren een aantal basis benodigdheden nodig.
- Pennen en fineliners in diverse diktes
- Potloden in diverse hardheden
- Een goede gum
- Papier
- Een liniaal
- Eventueel een passer
Om te beginnen
De eerste stap die je zult moeten zetten om te beginnen met ontwerpen, is het trekken van een aantal horizontale hulplijnen op het papier om aan te geven waar je letters moeten komen. Dit zijn in totaal vier lijnen, waarbij de bovenste bedoeld is om de hoogte van hoofdletters aan te geven en de letters welke een lus hebben. (denk hierbij aan de letters L, H en K.) De tweede lijn van boven is de lijn die aangeeft hoe hoog de kleine letters worden. De tweede lijn van onder is de lijn waarop de onderkant van je letters rusten, en de onderste lijn geeft aan tot waar je de onderste lussen van bepaalde letters moet zetten. (Denk hierbij aan de letters J, G en Y.)
Het is eventueel ook nog aan te raden verticale lijnen te trekken, zodat je kunt bepalen hoe breed je letters moeten worden. Op deze manier voorkom je dat je te weinig ruimte op je papier hebt, aan het einde van een woord of zin.