Hang een artistieke poster aan de muur!

Als je woonkamer toe is aan een nieuw uiterlijk, dan kan dat een flinke duit gaan kosten. Een nieuwe kleur op de muur, trendy meubelstukken of een opvallend vloerkleed verbeteren de look van je woning definitief, maar zijn nou eenmaal niet gratis.

Er is gelukkig een goedkopere én veelzijdigere manier om je woonkamer aantrekkelijk te maken: art posters. Ze stralen klasse uit, zijn eenvoudig op te hangen en trekken de aandacht direct naar zich toe. Hier volgen enkele populaire art posters die ook jouw woonruimte een extra accent kunnen geven.

Fotokunst-posters

Grote afbeeldingen van weelderige, unieke plekken, objecten en personen staan goed in bijna elke woonkamer. Kies een grote poster met daarop pittoreske strandhuisjes in verweerde grijstinten, zwart-wit posters die sfeervolle stadstaferelen laten zien, of voor vintage afbeeldingen van prachtige modellen. Gewoon een mooi plaatje, een interessante compositie of een kunstzinnige poster die vragen en associaties oproept. Wat je uiteindelijk ook uitkiest: het is bijna niet voor te stellen dat er niet een fotokunst-poster bestaat waar jij enthousiast van wordt.

Werken van bekende schilders

Er zijn een aantal schilders van wie we het oeuvre tot de popcultuur kunnen rekenen. De groten van de pop-art en de meesters van de toonaangevende nieuwe kunststromingen uit het fin de siècle bijvoorbeeld. Twee schilders wiens kunstwerken vaak als reproducties op posterformaat worden afgedrukt zijn Pablo Picasso en Henri Matisse. De eerste is natuurlijk bekend van zijn symbolische, surreële werken en zijn simplistische line art. De tweede schilder ontwierp gestileerde vormen en figuren, wat een trendbreuk met alle voorafgaande schilderkunst vormde. Zijn posters met daarop hun mooiste werken misschien precies wat jouw woning nodig heeft?

Abstracte kunst

Dan zijn er nog de posters die opvallen door hun eenvoud en door hun zeggingskracht. Posters met abstracte kunst tonen simpele vormen, kronkellijntjes, bizarre mensfiguren of gewoon een stel woeste vegen en spetters van de verfkwast. Hoe langer je naar zo’n poster kijkt, hoe meer verschillende voorwerpen of gedachten er bij je opkomen. Wat wil de kunstenaar zeggen met dit werk? Of is het juist de bedoeling dat je zelf een mening vormt over wat je ziet? Juist de ongrijpbaarheid ervan is de kracht van een abstracte kunst-poster.

Vintage art

Wat ‘vintage‘ nou precies is, daarover heeft iedereen zo zijn eigen ideeën. Laten we het erop houden dat het iets moois uit het verleden weer hip maakt. Vintage art posters zijn dan ook gewilder dan ooit. Personen en auto’s uit de jaren vijftig, stadsgezichten uit vervlogen dagen en grillige stadsgezichten zijn een paar van de mogelijkheden. Ook luxe artikelen en klassieke gebruiksvoorwerpen mogen we vintage noemen, net als ouderwetse, ietwat fletse tekeningen van planten en dieren. De populariteit van vintage lijkt maar niet weg te gaan, dus waarom zou je niet een poster met daarop een mooi stukje ‘antiek’ bestellen?