Nederlands Leder & Schoenen Museum

Kunst heb je in allerlei vormen en maten. Het zal daarom dan ook geen verrassing zijn dat ons land een heus schoenenmuseum kent. Het museum was tot voor kort gevestigd aan de Elzenweg 25 in Waalwijk, en draagt de naam Nederlands Leder & Schoenen Museum. Momenteel is het museum helaas tijdelijk gesloten voor publiek, omdat het gaat verhuizen naar een andere locatie in de stad, namelijk naar een pand aan het Raadhuisplein. De verhuizing zal nog tot medio 2021 duren, maar wanneer het museum haar deuren weer opent, zijn alle belangstellenden uiteraard opnieuw van harte welkom!

Het museum zal naast de verbouwing ook een kleine naamsverandering ondergaan, en zal vanaf de opening op de nieuwe locatie aan het Raadhuisplein het Nieuwe SchoenenMuseum heten. Ook zal een geheel nieuw museumconcept zijn intrede doen in het voormalige Raadhuis, een prachtig monumentaal pand met veel charme en geschiedenis. Het vernieuwde concept van het museum belooft een echt avontuur te worden voor haar bezoekers in spe. Eigentijds ambacht en het cultureel erfgoed van de leder- en schoenenbranche zullen centraal staan. Tevens wordt er voorzien in dagrecreatie. Dit houdt feitelijk in dat het museum zowel een locatie is waar je deze bijzondere kunstvorm kunt bewonderen als een plek waar je zelf kunt creëren. Daarnaast is het een bijzondere ontmoetingsplek voor het publiek. Het wordt echt een familiemuseum voor jong en oud.

Het museum omvat maar liefst drie verdiepingen waar je als bezoeker doorheen kunt wandelen. Trek dus je meest comfortabele Tamaris Schoenen aan, want stilzitten is er niet bij. Op de begane grond, waar het produceren centraal staat en waar zich dus het interactieve gedeelte van het museum bevindt, is er de mogelijkheid tot het bezoeken van het leer- en schoenenatelier. Hier kan de bezoeker het productieproces van het vervaardigen van schoenen stap voor stap aanschouwen. En het leuke hieraan is dat de meeste stappen interactief zijn.

Op de eerste verdieping bevindt zich het ontmoetingsgedeelte van het museum. De bezoekers worden hier door een contrastrijke geschiedenis heen geloodst, en zullen eindigen met een positief gevoel van herbeleving. De gehele reis door de tijd is een ontdekkingstocht met verschillende ruimtes en objecten, die allen voor zich een verhaal vertellen.

De tweede verdieping van het museum is bedoeld om te bewonderen en je te verwonderen. Dit gedeelte van het museum vormt tevens de brug tussen de tijdelijke en vaste tentoonstellingen, en geeft de bezoekers de kans om de bijzondere verhalen van de diverse collecties te ontdekken. De nadruk ligt hier dan ook sterk op de functionaliteit van schoeisel, maar ook de etnografie en de modegeschiedenis komen aan bod.

Kortom, het Nieuwe SchoenenMuseum, dat zich in de nabije toekomst in de zijvleugel van het monumentale pand zal bevinden, is absoluut de moeite waard om eens te bezoeken zodra het haar deuren medio 2021 opent. Zeker voor de liefhebbers van allerhande soorten schoeisel en voor de modefanaten zal het een culturele en vooral onmisbare belevenis zijn.