Voedselkunst

Een erg creatieve vorm van kunst en tevens een lekkere hobby is de zogeheten voedselkunst. Met een beetje geduld en een flinke dosis creativiteit kun je van allerlei soorten voedsel prachtige en eetbare meesterwerkjes maken. En nu zul je in eerste instantie wellicht meteen denken aan prachtige taarten, die je bijvoorbeeld op jeeigentaart.nl kunt bewonderen, maar naast deze wat minder gezonde voedselkunst is het ook absoluut mogelijk om op een gezonde en verantwoorde manier kunstzinnig bezig te zijn met voedsel.

[IMAGE=eeGXsHcqSgGT.jpg]

Dat avocado’s enorm gezond zijn, en daarom mogelijk zo populair, is inmiddels geen geheim meer. De Italiaanse snijkunstenaar Daniele Barresi heeft zijn werk dan ook voor een zeer groot deel gewijd aan het met de hand bewerken van deze hippe vrucht. Naast avocado’s gaat Barresi ook graag te werk met courgettes en meloenen, maar het kunstwerk dat hem uiteindelijk wereldberoemd maakte was toch echt het snijwerk in het vruchtvlees van een avocado. Het resultaat? Een gedetailleerd bloemstuk dat hem de titel ‘Michelangelo van de groente- en fruitafdeling’ opleverde. Hiermee ontketende hij een stortvloed aan fanatieke avocado snijders, wat vele foto’s van prachtige voedselkunst teweeg heeft gebracht op het populaire Instagram.

Dat voedselkunst ook nuttig kan zijn blijkt wel uit de ‘grensmuur van bedorven Mexicaanse kaas’, een project van voedselkunstenaar Cosimo Cavallaro. Hij gelooft namelijk dat melk en zuivel symbool staan voor het leven en dat muren grenzen en angst representeren. In 1999 goot Cavallaro maar liefst 450 kilo aan gesmolten kaas in een kamer van een hotel, en twee jaar later wist hij een heel huis inclusief meubels te bedekken met het smeuïge goedje. Reeds in de jaren ’60 besprenkelde hij Twiggy, een Brits supermodel, met typisch Amerikaanse spuit kaas, en vervaardigde hij een stoel geheel uit snoepgoed. Bovendien maakte hij een bed van ham. Kortom, het werk van Cavallaro is bijzonder excentriek.

Terug naar de kaasmuur van Cavallaro. Het project geschiedde exact volgens verwachting. Enorme blokken bedorven Cotija, een Mexicaanse feta-achtige kaassoort, werden door de voedselkunstenaar opgestapeld tot een 25 meter lange muur langs de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Wat Cavallero wilde bereiken met zijn kaasmuur, was het op gang brengen van een discussie. Zijn intentie was om te laten zien hoe absurd het eigenlijk is om kunstmatige grenzen te creëren tussen twee volkeren, en om te demonstreren dat de mensheid enorm veel voedsel verspilt, mede teweeggebracht door de vele bizarre voedselvoorschriften.

Een wat luchtiger voedselkunstenaar is de Canadese Lauren Purnell. Met de voedselkunstwerken van haar Culinary Canvas project beeldt ze alledaagse taferelen uit op een erg speelse en vrolijke manier. Indien er geen houdbaarheidsdatum gekoppeld was aan de ingrediënten van haar kunstwerken, dan zou je ze zo willen ophangen aan je keukenmuur. Bijvoorbeeld de twee lammetjes in een lenteweide, de zwanen die liefdevol zwemmen op een meertje gemaakt van blauwe bessen, of de klaprozen van heerlijk frisse stukjes tomaat. Prachtig! (En heerlijk natuurlijk.)