Origami

Je kent het vast wel, zo’n kunstig van papier gevouwen figuurtje, dat eruitziet alsof het iemand uren van zijn leven heeft gekost. Origami is de Japanse kunst van het vouwen van papier en komt oorspronkelijk uit China. Het woord origami zelf is opgebouwd uit het Japanse woord voor vouwen (ori) en het woord voor papier (kami).

Grappig is wel te vertellen dat origami eigenlijk in China is ontstaan, vlak nadat de uitvinding van papier werd gedaan. De kunst van origami is toen overgewaaid naar Japan, alwaar het zijn huidige bekende vorm heeft gekregen. Vandaar dat de echte oorsprong dus eigenlijk niet in Japan ligt.

Origami lijkt voor sommigen van ons wellicht op het eerste oog heel simpel, echter komt niet alleen het vouwen zelf heel erg nauw om een mooi eindresultaat te krijgen, ook de combinatie van de vouwen is erg belangrijk. Er worden van oorsprong namelijk slechts een beperkt aantal vouwen gebruikt, en door deze op de juiste manier te combineren is het maken van de complexe vormen mogelijk.

Doorgaans start je bij origami met een stuk papier dat vierkant dient te zijn. Wel kunnen de voor en achterzijde van het papier verschillend van kleur zijn. Tijdens het uitvoeren van deze vouwkunst mag absoluut geen gebruik worden gemaakt van snijden, knippen of het aanbrengen van markeringen.