Chinese schilderkunst

Iedereen heeft wel eens een doek of vaas gezien met typische Chinese schilderkunst erop. Het is dan ook een van de meest oude tradities binnen de kunstgeschiedenis. Er zit een bijzondere continuïteit in de manier van werken, ondanks dat de technieken in de loop van de tijd sterk zijn beïnvloed door de verschillende keizerlijke dynastieën.

Hetgeen deze schilderkunst zo typeert is dat de nadruk niet ligt op de natuurgetrouwheid van de werken, maar op een zeer bekwame penseelvoering. Er wordt van origine geschilderd met Oost-Indische inkt en diverse pigmenten, maar schilderwerken worden vaak uitgevoerd in gewassen inkt of de uiterst gedetailleerde gongbi-stijl. Gongbi betekend vrij vertaald gedetailleerde penseelstreken. Met de grootste precisie worden minuscule details aangebracht, en worden kleurvlakken begrensd met zeer fijne donkere lijntjes. Over het algemeen zijn de beeltenissen die worden afgebeeld in het genre bloemen, vogels en portretten. Tevens bevatten de schilderingen vaak enorm veel symboliek en diverse gekalligrafeerde verzen.

Voor de typische Chinese kunstwerken wordt dan ook vaak gebruikgemaakt van dezelfde materialen als bij Chinese kalligrafie. Dit zorgt dan ook voor de typerende lineaire vormen die hieruit ontstaan. Het onderscheidt zich dan ook duidelijk van westerse schilderstechnieken.