Kallligrafie

De term kalligrafie komt oorspronkelijk uit het Grieks, en betekend mooi en schrijven, oftewel schoonschrift. Met name in Japan en China wordt Chinese kalligrafie tot op heden nog steeds enorm gewaardeerd. Ook in de islamitische cultuur komen diverse varianten van de Koran voor in gekalligrafeerde tekst.

Leren kalligraferen

Kalligrafie is een geweldig mooie, maar ook redelijk moeilijke kunstvorm. Wel kun je er allerlei kanten mee op en kan het, evenals met het tekenen van mandala’s, zeer rustgevend zijn. Wanneer je wilt leren kalligraferen zul je eerst een aantal basistechnieken onder de knie moeten krijgen, en dat betekend dus oefenen, oefenen, oefenen!

Het benodigde materiaal

Om te beginnen met kalligrafie heb je in eerste instantie deugdelijk materiaal nodig. Gebruik je immers het verkeerde papier of de verkeerde inkt, dan zal het al meteen stukken moeilijker zijn om vloeiende lijnen te tekenen.

  • De penhouder. Je kunt bij het kiezen van je penhouder doorgaans kiezen uit twee verschillende soorten. Namelijk een zogenaamde oblique (schuine) penhouder of de rechte penhouder. Er zijn ook penhouders op de markt welke je zowel recht als schuin kunt gebruiken. Dit is dan ook aan te raden, gezien je op deze manier kunt kijken wat voor jou het beste werkt.
  • De nib. De nib is de pen punt van je kalligrafie gereedschap. Voor beginners is een wat steviger nib aan te raden, zodat je niet direct in je papier blijft haken. Dit kan immers spetters op je papier veroorzaken, en dat wil je uiteraard niet.
  • De inkt. Zowel voor beginners als voor gevorderde kalligrafie beoefenaars is walnoot inkt ideaal. De inkt droog niet snel aan de punt op, waardoor hij ook niet snel klontert. Je kunt dus erg lang doorschrijven zonder dat je de punt constant moet schoonmaken.
  • Het papier. Kies altijd voor een papiersoort die wat gladder is dan normaal printpapier. Zo glijdt de punt van je kalligrafie pen er gemakkelijk overheen.