Chinees porselein

Chinees porselein onderscheidt zich van andersoortig porselein door de typische chronologische indeling van de dynastieën. Iedereen heeft vast wel eens gehoord van een Ming-vaas. De Ming-Dynastie liep van 1368 tot 1644, en wordt als één van de omvangrijkste periodes van systematische regering en maatschappelijke stabiliteit beschouwd in de menselijke geschiedenis. En deze periode verdrievoudigde de Chinese bevolking in aantal, en kende het een beduidend grote culturele en commerciële bloei.

Er zijn binnen het Chinese porselein diverse kleurgroepen ontstaan. Dit komt door de sterk uiteenlopende nuances binnen het porselein. Zo is er de famille jaune, de famille rose, de famille verte en de zeldzame famille noir. Ook het monochrome porselein is zeer indrukwekkend. Onder andere het porselein in een ivoren kleur genaamd blanc de chine is hiervan een voorbeeld. Door echte liefhebbers wordt ook een onderscheid gemaakt tussen het vijfkleurenporselein, wucai genaamd, het jezuïetenporselein of het encre de chine.

Toen het Portugese schip Santiago in 1602 werd overmeesterd door een vloot Nederlandse schepen, werd porselein pas bekend op Nederlandse bodem. Mensen raakte langzaam in de ban van dit bijzonder exotische product, en het in huis hebben van zo’n prachtig stuk gaf dan ook flinke status en aanzien.