Sieraden uit Ghana

Onderscheidend aan de sieraden afkomstig uit Ghana is het gebruik van de vele betoverende kralen in de meest uiteenlopende kleuren. De kralen die gebruikt worden voor Ghanese juwelen worden van oorsprong allemaal met de hand vervaardigd en gedecoreerd. Doorgaans is dit een werkje voor vrouwen, gezien het met grootse precisie dient te gebeuren.

De kralen die gebruikt worden worden gemaakt van diverse materialen. Men ziet transparante kralen van glas, glazen kralen welke gedecoreerd zijn en kralen welke vervaardigd zijn uit een mineraal genaamd bauxiet. Deze bauxiet kralen worden gemaakt van ijzererts, en zorgen voor hele warme tinten welke je direct aan Afrika doen denken. Door het hoge gehalte aan ijzer in bauxiet verkrijgt het zijn bruinrode kleur.

De glaskralen zijn ook bijzonder, gezien deze vaak gemaakt worden van gerecycled glas. De schilderingen welke er soms op te zien zijn worden er met de grootste precisie met de hand opgeschilderd, en bevatten symbolen uit de Ghanese cultuur.

Sieraden hebben in Afrika een zeer symbolische functie. Er worden beschermende functies en magische krachten aan de sieraden toebedeeld, en de materialen, kleuren en decoraties hebben een specifieke betrekking op de kracht die het sieraad oproept.