Dichtkunst op telefoonhoesjes

Poëzie is een vorm van literaire kunst en wordt daarom ook wel dichtkunst of woordkunst genoemd. Nederland kent een groot aantal dichters en dichteressen die prachtige dichtbundels hebben geschreven.

Mischa de Vreede

Een van die dichtkunstenaars was Mischa de Vreede, die dit jaar op 83-jarige leeftijd overleden is. Naast (autobiografische) romans en kinderboeken schreef ze het allerliefst poëzie. Haar eerste dichtbundel ‘Met huid en hand’ verscheen in 1959. In 1968 werd de bundel ‘Binnen en buiten’ gepubliceerd en in 2001 verscheen haar laatste dichtbundel ‘Zeestenen’, waarin het gedicht Omstandigheden is opgenomen. Dit gedicht is landelijk bekend geworden nadat ze het indertijd meerdere malen in het openbaar heeft voorgedragen.

Lyrische gedichten

Songteksten worden in de Engelse taal ‘lyrics’ genoemd en kunnen als een vorm van lyrische poëzie beschouwd worden. Een lyrisch gedicht geeft de persoonlijke gevoelens van de dichter(es) weer terwijl hij of zij over bepaalde zaken reflecteert. Deze bespiegelingen worden in woorden uitgebeeld. Het resultaat is vaak een kort maar veelzeggend gedicht dat op meerdere manier geïnterpreteerd kan worden.

Lyrics op telefoonhoesjes

Omdat lyrische gedichten en songteksten persoonlijke gevoelens weerspiegelen zijn ze voor vele mensen zo herkenbaar. Meestal betreft het korte teksten en daarom zijn dit soort lyrics zeer geschikt om op moderne telefoonhoesjes af te drukken. Met een passend design als achtergrond voor het gedicht krijgt een dergelijk telefoonhoesje vaak een bruisende en expressieve uitstraling. Dat is weer eens wat anders dan effen telefoonhoesjes die juist een rustige uitstraling hebben, en daardoor elegant en soms zelfs deftig aandoen.

Epische gedichten

Epische gedichten hebben een verhalend karakter en beschrijven meestal een gebeurtenis. Ook het heldendicht (epos) valt onder de epische poëzie. Het Sumerische ‘Gilgamesj’-epos is een van de oudste heldendichten ter wereld en bestaat uit maar liefst 3000 versregels. Een ander mooi voorbeeld van een episch gedicht is het dierenepos ‘Van den vos Reynaerde’ ofwel ‘Over de vos Reynaert’, dat naar alle waarschijnlijkheid in de 13e eeuw geschreven is. Een episch gedicht kan behoorlijk indrukwekkend zijn, maar de versregels zijn vaak ongeschikt om er telefoonhoesjes mee te versieren.