Perzische tapijten: verheven tot kunstvorm

Nagenoeg iedereen heeft de karakteristieke Perzische tapijten weleens van dichtbij kunnen aanschouwen. De speciale kleurencombinaties en de toepassing van oosterse motieven, afbeeldingen en symbolen zijn kenmerkend voor dit soort tapijten. Deze omschrijving doet denken aan die van het vliegende tapijt uit oosterse sprookjesverhalen. Maar stel dat een Perzisch tapijt niet hetzelfde is als een oosters tapijt. Als je wilt weten hoe de vork precies in de steel zit, lees dan gauw verder!

Wanneer je niet beter weet zul je misschien elk oosters uitziend tapijt als een Perzisch tapijt bestempelen. Feit is echter dat enkel de originele handgeknoopte tapijten afkomstig uit Iran deze officiële titel mogen dragen. Kortom, er is een wezenlijk verschil tussen een oosters tapijt en een Perzisch tapijt.

Even ter verduidelijking, het land Iran werd in het verleden Perzië genoemd, wat een verwijzing is naar het Griekse woord ‘Persis’, dat weer een afgeleide is van de term Fars, een van de zuidelijk gelegen provincies van Iran. De eerste koningen van dit land waren afkomstig uit deze provincie.

Het handmatig maken van Perzische tapijten werd – en wordt nog steeds – beschouwd als een vorm van kunst. Het handwerk werd hoofdzakelijk verricht door vrouwen. Sommigen vrouwen zagen het knopen van tapijten puur als hobby, terwijl anderen er hun voornaamste bron van inkomsten uit genereerden. Het Perzisch tapijt vervulde van oudsher een aantal belangrijke functies, waaronder het isoleren van de woonverblijven van de rondzwervende nomadenstammen en het bewaren van kostbare zaken. Bovendien werden de tapijten gebruikt als zachte en warme ondergrond waarop het aangenaam was te slapen. Tegenwoordig doen de tapijten vooral dienst als decoratie voor woonverblijven, tempels en kamelen.

Wanneer je van plan bent om te investeren in een authentiek Perzisch tapijt is het raadzaam om eerst enige kennis te vergaren zodat je een handgeknoopt tapijt direct kunt herkennen. Er wordt namelijk vaak misbruik gemaakt van de onwetendheid van kopers, waarna zij met een dure kat in de zak achterblijven. Een authentiek Perzisch tapijt moet aan de volgende eisen voldoen:

  • Het tapijt bevat kleine imperfecties. Dit is een onvermijdelijk gevolg van authentiek handwerk.
  • Het patroon is asymmetrisch en volledig uniek.
  • Het tapijt bevat duidelijk vast te stellen knopen, aangezien het met de hand geknoopt is. Bedenk dat machinaal vervaardigde tapijten worden geweven, waardoor de knopen ontbreken.
  • Het tapijt heeft franjes aan de randen. Dit is het noodzakelijke gevolg van het bijeen knopen van twee scheringdraden.
  • Perzische tapijten zijn per definitie wollen vloerkleden of matten die gemaakt zijn van katoen- of zijdedraad. In geen enkel geval zal een authentiek Perzisch tapijt vervaardigd zijn uit synthetische garen.
  • Een echt Perzisch tapijt is nooit goedkoop! Je zult begrijpen dat het knopen van een Perzisch tapijt erg arbeidsintensief is. Het neemt soms wel jaren in beslag om het tapijt van begin tot eind te maken. Kom je dus een “Perzisch tapijt” tegen met een zeer voordelig prijskaartje, ga er dan maar vanuit dat het geen echt Perzisch tapijt is.