Michelangelo

Michelangelo is één van de grondleggers van de Westerse bouwkunst en een belangrijk beeldend kunstenaar. Hij is één van de vier grote artiesten die in de Renaissance de basis legden voor een nieuwe Europese opbloei van de kunsten.

Jonge jaren en reizen

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni werd in 1475 geboren in Toscane en begon al snel met tekenen. Op jonge leeftijd werd hij opgemerkt door de machtige staatsman Lorenzo de’ Medici, en werd door hem onder zijn hoede genomen. In het paleis van de de’ Medici’s vond Michelangelo zijn inspiratie in klassieke standbeelden en schilderijen.

Rond het jaar 1500 verbleef hij in Rome, waar hij geïnspireerd werd door de antieke werken. Hij maakte daar het beroemde standbeeld Pieta. Bij terugkeer in Toscane begon hij met zijn epische werk David, ook geïnspireerd door de oude klassieke standbeelden.

Hoogtepunten van Michelangelo’s carrière

Nu begon er een productieve tijd voor Michelangelo. Hij kreeg zijn eerste opdrachten voor schilderijen. In 1508 vroeg de Paus hem om het plafond van de Sixtijnse Kapel te beschilderen. Dit monumentale werk behandelt onder andere de schepping van Adam en dus de creatie van de mensheid. De menselijke figuur is de rode draad die door al het werk van Michelangelo loopt.

Zijn schilderij van Adam, die de vinger van de scheppende God aanraakt, hangt ook nu in veel huizen. Bezit jij een poster van dit prachtige werk? Misschien wil je het dan inlijsten in één van de prachtige frames die je bij Dear Sam kunt bestellen.

Latere jaren

Michelangelo vestigde zich rond 1534 in Rome, ditmaal definitief, en maakte daar één van zijn meesterwerken, weer in de Sixtijnse Kapel. Op de altaarwand van de kapel schilderde hij het fresco Het laatste oordeel, waarop de laatste dag van de mens afgebeeld staat.

In zijn laatste jaren hield Michelangelo zich meer bezig met de bouwkunst. Hij ontwierp het Capitoolplein en de koepel van de Sint-Pieter, het bekendste monument van Rome.