Hoe als kunstenaar carrière maken?

Kunst maken is voor veel mensen een hobby. Maar misschien droom je ervan om van je hobby je beroep te maken? Een kunstenaar die van zijn/haar kunst kan leven is best wel zeldzaam. Als kunstenaar ga je misschien helemaal op in het kunst maken, maar wat je veel ziet, is dat kunstenaars zich meestal niet als een ondernemer gedragen. Toch zijn er mogelijkheden om als kunstenaar een carrière te maken. Hierbij kan een handig hulpmiddel als https://www.lime-technologies.com/nl/ van dienst zijn, maar ook moet je zelf de stoute schoenen aantrekken en commercieel te werk gaan als een zelfstandig ondernemer.

Zorg voor inkomsten via een bijbaan

Je moet er altijd vanuit gaan dat het een tijdje duurt voordat je naam opbouwt en daadwerkelijk inkomsten reguleert uit je kunst. Al die tijd moet je wel rondkomen. Zorg dus altijd dat je een bijbaan hebt, zodat er inkomsten binnenkomen. Met een parttime baan kun in je kosten voorzien en heb je tevens de tijd om je bezig te houden met het uitbouwen van je kunstenaarscarrière.

Stel een businessplan op

Veel kunstenaars hebben moeite om zich commercieel op te stellen. Toch moet dit, want als kunstenaar ben je immers een zelfstandig ondernemer. Je ontkomt er niet aan om jouw kunst als een product te zien en die commercieel te exploiteren. In een businessplan zet je op een rijtje hoe jij dit gaat bereiken. Wat is je strategie? Wat zijn je doelen, wat is je doelgroep en hoe onderscheid jij je van de concurrentie? Een businessplan is de basis waar je op terug kunt vallen en wat altijd gevraagd wordt als je bijvoorbeeld op zoek gaan naar investeerders. Verder is het belangrijk dat jij je bij de Kamer van Koophandel inschrijft als ondernemer. Dit zal vertrouwen wekken bij afnemers van jouw kunst.

Afzetkanalen vinden

Een van de belangrijkste dingen die je als kunstenaar én ondernemer moet doen, is het vinden van de juiste afzetkanalen om jouw kunst aan de man te brengen. Dit kan op allerlei manieren. Online heb je tegenwoordig erg veel mogelijkheden, van Marktplaats tot speciale kunstenaarswebsites waar mensen kunst kunnen kopen. Zorg dat je online alle mogelijkheden benut om naamsbekendheid te krijgen en plaats je kunst overal waar mogelijk is. Een handig CRM-systeem zoals https://www.lime-technologies.com/nl/ kan hierbij enorm tot hulp zijn. Vooral als je het overzicht dreigt te verliezen, dan helpt Lime je om gestructureerd aan het werk te gaan.

Naast online afzetkanalen, zijn er ook de fysieke afzetkanalen waar je niet onderuit komt. Een droom voor veel kunstenaars is dat hun kunst in een kunstgalerie komt te hangen. Stap zelf naar een galerie om je kunst te tonen en het kan ook handig zijn om uitnodigingen van openingen van kunsttentoonstellingen te scoren. Dit is een manier van netwerken en wellicht kom je de juiste personen tegen die je verder kunnen helpen.

Blijf geduld houden

Soms lijkt het tegen te zitten, maar geef niet op. Geduld blijft het belangrijkste. Met behulp van de handige CRM-software, zoals https://www.lime-technologies.com/nl/ en alle digitale mogelijkheden, is het zeker mogelijk om als kunstenaar een carrière uit te bouwen.