Online kunstwerken bekijken met behulp van een laptop

Omdat we momenteel te maken hebben met buitenproportionele overheidsmaatregelen betreffende het coronavirus, worden steeds meer galerie- en museumbezoeken op virtuele wijze afgelegd.

Beperkte openingstijden en bezoekersaantallen

Vanwege de wereldwijde lockdowns zijn een groot aantal kunstgalerieën óf gesloten óf slechts op afspraak geopend. Hetzelfde geldt in feite voor (kunst)musea. Zo opent het Tropenmuseum in Amsterdam, waar interessante voorouderbeelden uit Afrika te bewonderen zijn, in maart weer haar deuren. Omdat het museum dagelijks slechts een begrensd aantal bezoekers mag verwelkomen, wordt er een beperkt aantal toegangskaartjes verstrekt die van tevoren gereserveerd moeten worden. Bovendien moeten tijdens het museumbezoek de geldende bezoekersprotocollen nauwkeurig gevolgd worden, zoals het verplicht dragen van een mondkapje.

Online exposities

Veel mensen vragen zich af of een galerie- of museumbezoek nog wel zo leuk is met al die strikte regels. Veel mensen kiezen er dan ook voor om kunstwerken – in alle rust en vrijheid – online te bekijken. De meeste kunstmusea en galerieën beschikken over een eigen website en laten hun kunstcollecties tegenwoordig online aan het publiek zien. Uiteraard kunnen deze online exposities bekeken worden met behulp van een smartphone, hoewel een dergelijk apparaat hiervoor niet het aangewezen instrument is.

Met een MacBook Air van kunstwerken genieten

Omdat het beeldscherm van een refurbished MacBook Air groter en dus duidelijker is dan dat van een smartphone, kunnen ook de details van de kunstwerken beter bekeken worden. Op die manier krijgen we een prima indruk van het gehele kunstwerk. Bovendien ben je met een MacBook Air net zo vrij als met een mobiele telefoon: de kunstwerken kan je waar dan ook bekijken. Binnen op de bank of buiten in de tuin, het maakt niet uit.

Online portfolio’s

Het online bekijken van kunstcollecties en -exposities kan erg inspirerend zijn. Zo kunnen we bijvoorbeeld een of meerdere interessante kunstwerken vinden die ons mogelijk nieuwsgierig maken naar de schilder of beeldhouwer die het werk gecreëerd heeft. Met een MacBook Air binnen handbereik kunnen we makkelijk verder surfen naar de website van de betreffende kunstenaar. De meeste kunstenaars beschikken tegenwoordig over een online portfolio, zodat de bezoekers op hun website al het werk van de kunstenaar kunnen bekijken.

We hopen dat de coronamaatregelen gauw zullen worden opgeheven, zodat we weer in alle vrijheid diverse kunstgalerieën en musea kunnen bezoeken. Maar zolang dat niet het geval is zullen we ons thuis moeten vermaken. Naast het bekijken van kunstwerken op een laptop kunnen we zelf ook aan de slag gaan met een creatieve hobby zodat we straks onze eigen creaties aan de wand kunnen hangen.