Diefstal van de Mona Lisa

De diefstal van de Mona Lisa vond reeds meer dan een eeuw geleden plaats. Om precies te zijn in 1911. Het kunstwerk hing destijds ook al in het Museum du Louvre in Parijs, en de diefstal schokte de kunstwereld enorm. Er werd na de roof dan ook besloten dat het museum een week lang niet open zou gaan, dit in verband met het onderzoek naar de diefstal.

De dief van de Mona Lisa bleek de Italiaan Vincenzo Peruggia. Hij hield zich al een dag voor de geplande roof in het Louvre schuil, en zorgde op de dag van de diefstal voor en vermomming. Zijn vermomming behelsde een witte artiesten-jas. Dergelijke jassen werden destijds gedragen door artiesten die in het Louvre aanwezig waren. Op deze manier kon hij zich onopvallend tussen de mensen begeven. De Mona Lisa verstopte hij uiteindelijk onder deze witte artiesten-jas om er mee naar buiten te lopen. Dit vond plaats op exact het moment dat de bewakingspost eventjes onbemand was. Je zult begrijpen dat er indertijd nog geen camera’s in een museum hingen, dus Peruggia kon heel simpel uit het museum glippen, met het wereldberoemde schilderij onder zijn jas.

Eenmaal thuis verborg hij het kunstwerk, alwaar het een kleine twee jaar bleef liggen. Peruggia dacht dat de roof na twee jaar wel verwaterd zou zijn, en probeerde domweg het schilderij van de hand te doen. Hiermee liep hij uiteraard flink tegen de lamp. Een gewiekste uitvoering van de roof, met een domme afwerking nadien dus.

Peruggia zat echter slechts een aantal jaar vast voor de roof, gezien hij moest dienen in het Italiaanse leger ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast beweerde hij het schilderij te hebben gestolen vanwege patriottisme. De Mona Lisa was immers gemaakt door Leonardo Da Vinci, een Italiaans kunstenaar. Peruggia vond dat het schilderij toebehoorde aan het land van herkomst, en dat de Franse Napoleon het doek onterecht had meegenomen. Dit zorgde ervoor dat Italiaanse nationalisten hem een ware heldenstatus gaven vanwege deze daad. Of het nationalisme uiteindelijk de ware reden was dat Peruggia het werk stal, is uiteindelijk maar de vraag.

Peruggia overleefde de Eerste Wereldoorlog, trouwde en werd vader van drie kinderen. Saillant detail is dat één van zijn zoons genaamd Vincenzo junior later verhuisde naar de Franse stad Parijs, om daar een verfzaak te starten.